Spravodajstvo

Pofestivalový rozhovor s vídžejom Zdenom
Dátum konania 2004.08.03
Kategória spravodajstvo

Jednou z noviniek ktoré priniesli Nočné vlny 2004 bola naživo tvorená videoprojekcia na dvoch vedľajších pódiách. Tí, ktorých nebavilo pozerať sa na mixujúcich dídžejov, mohli hľadať inšpiráciu na troch obrazovkách s preefektovanými obrazmi a zábermi. Vídžejing, ako sa hovorí tomuto druhu vizuálneho umenia, je už známy pojem pre tých, ktorí si nenechajú ujsť žiadnu akciu s dobrou elektronickou hudbou. Dvaja naši najvýznamnejší predstavitelia vídžejingu, Mental Design a VJ Zden, sú známi aj mimo Slovenska. Cez víkend predviedli svoje zručnosti aj pred martinským publikom. S druhým menovaným sme po festivale absolvovali krátky rozhovor:



Ako sa ti hralo na Nočných vlnách?

(chvíľka rozmýšľania)... Dakedy dobre, dakedy menej dobre. Boli momenty keď ma to bavilo viac, a boli momenty keď ma to nebavilo. Ku koncu som dosť „mrzol od kosy“ a hudba sa mi zdala byť už príliš monotónna (Zden hral na drum and bass a house pódiu). Dal som si do uší štuple, aby som neohluchol pri monitoroch. Proste tá hudba pre mňa nie je natoľko inšpiratívna aby ma mohla zabávať šesť hodín.



Čo hovoríš na organizáciu festivalu?
Miestami mierne chaotická, ale ináč v pohode. Všetko sa nakoniec dobre podarilo.



Ako si sa dostal k vídžejingu?
Programoval som si počítačové demá pričom som sa naučil robiť kompozície a videoefekty. Neskôr som mixoval svoje hotové práce cez videomix. Potom som začal hrávať grafiku v kluboch a urobil som si software (Circulation, pozn.red.), s ktorým teraz môžem naživo improvizovať a dotvárať do hudby to čo chcem.



Kam by si to chcel s vídžejingom dosiahnuť?
To by musel byť nejaký nový impulz aby ma to stále bavilo robiť. Hrať na techno, house - na tejto repetitívnej hudbe – to ma bavilo možno niekoľko desiatok krát. Chcel by som viacej robiť s nejakými hudobnými skupinami, mať premyslenejšie projekcie viac spojené s hudbou. Skúšať rôzne experimenty.. proste hľadať niečo čo prinesie nové impulzy pri ktorých by som sa nenudil tak ako sa nudím v kluboch na tanečnú hudbu.



Aké máš plány do budúcnosti?
Moc neplánujem, lebo aj tak je to v budúcnosti vždy všetko inak. Som otvorený viacerým možnostiam, nechcem byť za každú cenu vídžejom na festivaloch. Možno sa na vídžejing úplne vykašlem a nájdem si nejakú robotu, alebo budem hrávať menej a na iných druhoch akcií. A chcel by som svoj software dostať do takej podoby, aby som ho mohol ponúknuť aj iným.



Zdeno Hlinka alias Zden sa okrem vídžejingu venuje programovaniu, tvorbe webstránok, a digitálnej fotografii. Je členom organizácie Satori, ktorá má okrem iného na svedomí aj videoklip To Pasteur pre This is Kevin. Organizoval výstavu Demobit, pôsobil vo viedenskom klube Flex, hral na koncerte Biosphere a festivale Wilsonic v Bratislave.

Ďalšie informácie na www.zden.satori.sk.




Kumbo

autor Milan Boršč


Zavri okno 

ZetaGroup Software s.r.o. Martin www.mojmartin.sk