Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Hermína
Zajtra >> Monika/Róbert

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Keby na zemi vládla láska, nepotrebovali by sme žiadne zákony.

 -- ARISTOTELES


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 06. May 2024 03:58:18
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Transparentné mesto sa sťahuje do panelákov a dedín Turca

    Martin - Transparentné mesto sa sťahuje do panelákov a dedín Turca Dátum pridania 19.11.2010
    Kategória spravodajstvo

    Projekt Transparentné mesto dnešným dňom zasiahne ešte konkrétnejšie do života a rodinných rozpočtov nielen obyvateľov mesta Martin, ale aj okolitých miest a obcí. Dva roky po spustení projektu mesto ponúka možnosť výrazných úspor, ktoré dosahuje zavedením elektronických aukcií, aj neziskovým združeniam a organizáciám, spoločenstvám vlastníkov bytov a samosprávam Turca.

    „Elektronické aukcie ušetrili mestu Martin za prvý rok fungovania jednu štvrtinu predpokladaných nákladov. Ušetrili sme tak konkrétnu sumu takmer 300 tisíc eur, ktoré ostali v mestskom rozpočte a mohli sme ich použiť na pokrytie iných potrebných nákladov. Nedávno mi jeden Martinčan hovoril o tom, že sa chystajú zatepľovať bytovku. Hovoril o skúsenostiach z okolitých bytoviek, kedy si po ich zateplení predseda spoločenstva kúpil nové auto, alebo išiel na luxusnú dovolenku. Vyjadril obavu z toho, že s ostatnými obyvateľmi sa aj oni poskladajú na bonus pre ich predsedu, ktorý to celé vybavuje a zbytočne tak projekt zatepľovania preplatia. Vtedy vznikol nápad nájsť spôsob ako ponúknuť výhody elektronických aukcií priamo obyvateľom nášho mesta. Chcel som nájsť konkrétne riešenie, ako im pomôžeme bojovať s korupciou, ktorá im siaha na rodinný rozpočet.

    Po stretnutí s firmou, ktorá prevádzkuje náš elektronický aukčný dom sme dospeli k riešeniu, ktoré ide ešte ďalej. Od dnešného dňa ponúkame možnosť využitia elektronických aukcií nielen martinským spoločenstvám vlastníkov bytov, ale aj iným verejnoprospešným subjektom a organizáciám so sídlom v našom meste. Ak potrebujú nakúpiť tovar alebo služby, môžu na to využiť elektronické aukcie. Rátam, že takýmto zúžením priestoru na korupciu ušetria a napríklad si okrem plánovaného zateplenia za ušetrenú sumu dajú vymaľovať aj schodisko alebo pivnice.

    Ako predsedovi Združenia miest a obcí Turca mi nedalo, aby sme  do rozšírenia licencie elektronického aukčného domu nezahrnuli aj samosprávy Turca. V čase, kedy vláda pripravuje novely zákonov o verejnom obstarávaní, tak majú samosprávy Turca už dvere do nášho elektronického aukčného domu otvorené,“ opisuje cestu, ako sa k novej možnosti boja s korupciou opäť raz ako prví dostanú Martinčania, primátor Andrej Hrnčiar.

    O tom, že spustenie projektu ešte v roku 2008 znamenalo len začiatok ďalších transparentných procesov svedčia aj mnohé ďalšie novinky.

    Jednou z ostatných je spustenie Mapy elektronických aukcií mesta Martin, kde si každý na webovej mape (www.transparentnemesto.sk/mapa) môže veľmi jednoducho prezrieť aktualizované lokality, kde mesto realizovalo investičné akcie a šetrilo formou elektronických aukcií. Martinčania tak ešte hmatateľnejšie spoznajú miesta a projekty v ich okolí, kde úradovala transparentnosť. Každá investičná akcia má na mape svoju značku, ktorá po kliknutí ukáže základné informácie, ako názov a termín aukcie, víťaznú a ušetrenú sumu a samozrejme aj meno spoločnosti, ktorá aukciu vyhrala. Navyše sa po kliknutí na názov aukcie otvorí v prehliadači priamo stránka aukcie s kompletnými detailmi vrátane výzvy a projektovej dokumentácie, vývoja ceny počas aukcie a uzavretej zmluvy o dielo.

    Ďalšou novinkou je spustenie Elektronického prieskumu trhu, pre všetky verejné obstarávania pre zákazky (tovary, služby a stavebné práce) v hodnote 400-3000 Eur online v reálnom čase. V praxi to predstavuje obstarávanie  zodpovedným zamestnancom mesta cez webovú stránku elektronického aukčného domu martin.ebit.sk. Kým doteraz sa pri zákazkách v tejto hodnote prieskum trhu vykonával v súlade splatnou legislatívou telefonicky, po novom je zámer obstarania zákazky zverejnený aj online v reálnom čase elektronicky, pričom záujem a výška ceny sa ručne eviduje do systému. Všetci záujemcovia tak majú hodnotu zákazky sprístupnenú a je možné z ich strany prakticky neobmedzene meniť cenové ponuky.

    Projekt Transparentné mesto začalo mesto Martin pripravovať ešte v júli 2008. Zavádzanie komplexného balíka protikorupčných opatrení pokračovalo v júli 2009 spustením webovej stránky www.transparentnemesto.sk a zavedením elektronických aukcií v internetovom aukčnom dome martin.ebit.sk
    Projekt sa stal vzorom pre slovenské samosprávy a vládu a pri tvorbe novej protikorupčnej stratégie sa ním inšpiruje Európska únia. Našiel si však aj svojich neprajníkov, ktorý si zvykli korupciu využívať na svoj prospech. Tieto podnikateľské subjekty a finančné skupiny sa dnes aktívne snažia ďalšie napredovanie projektu zvrátiť ovplyvňovaním volebnej kampane.

    ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 822