Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Lesana/Lesia
Zajtra >> Hermína

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Žiarlivosť sa pozerá cez okuliare, ktoré robia z trpaslíkov obrov a z podozrenia pravdu.

 -- CERVANTES


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 05. May 2024 12:40:01
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Stretnutie slovenskej delegácie

    Martin - Stretnutie slovenskej delegácie Dátum pridania 27.01.2005
    Kategória spravodajstvo
    Dňa 26.januára 2005 sa v Martine uskutočnilo stretnutie slovenskej delegácie pri Kongrese miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (CLRAE), ktorú zvolal primátor mesta Stanislav Bernát, ktorý je vedúcim tejto 10člennej delegácie.

    Kongres sa stretáva v Štrasburgu raz za rok, zasadania výboru bývajú zhruba raz za 1,5 mesiaca tiež v Štrasburgu.

    Kongres vytvorila Rada Európy v r. 1994 ako konzultačný orgán, ktorý nahradil dovtedajšiu Stálu konferenciu miestnych a regionálnych samospráv Európy. Ako sám seba nazýva, je hlasom európskych miest a regiónov a predstavuje fórum, kde môžu ich volení predstavitelia diskutovať o problémoch, podeliť sa o svoje skúsenosti a oboznámiť vlády so svojimi názormi. Kongres je poradným orgánom Výboru ministrov a Parlamentného zhromaždenia RE vo veciach miestnej a regionálnej politiky.

    Okrem iného aj úzko spolupracuje s národnými a medzinárodnými organizáciami zastupujúcimi miestne a regionálne orgány a pripravuje pravidelné správy o stave miestnej a regionálnej demokracie vo všetkých krajinách, ktoré sú členmi RE alebo žiadateľmi o členstvo a dohliada, či krajiny dodržiavajú princípy, ktoré obsahuje Európska charta miestnej samosprávy. Prijímanie nových štátov však neustále mení jeho aktivity, nedávno k nim pribudli aj napr. pozorovanie miestnych a regionálnych volieb a podpora regionálnej a cezhraničnej spolupráce v záujme mieru, tolerancie a udržateľného pokroku.

    Z 10 členov sa stretnutia v Martine zúčastnila polovica a hovorili o dôležitých dokumentoch Rady Európy, ktoré boli na programe decembrového zasadania Výboru CLRAE. Diskutovalo sa aj o dôvodoch účasti a neúčasti slovenských zástupcov na plenárnych zasadnutiach CLRAE. „Problémom je, že v ostatných členských štátoch majú na prácu v CLRAE vyčlenených ľudí, ktorí sa venujú len týmto aktivitám – chodia na zasadnutia, stretnutia, zapájajú sa do misijných ciest atď. Zatiaľ čo na Slovensku sú členmi CLRAE primátori, starostovia a predsedovia VUC, ktorí nemôžu byť v CLRAE aktívni a majú aj kvôli svojej práci problém cestovať do RE,“– povedal S: Bernát.

    Ďalším bodom programu bolo organizačné zabezpečenie kolokvia o regionalizácii na Slovensku, ktoré sa v Trenčíne uskutoční v máji. Členovia sa dohodli na vypracovaní spoločných správ o priebehu fiskálnej decentralizácie na úrovni miest, krajov ale aj štátnych úradov.
    Aktuálnou témou bolo aj príchod misie Rady Európy na Slovensko budúci týždeň. Štvorčlenná skupina pozorovateľov, ktorej cieľom je vypracovať správu o dodržiavaní demokracie na regionálnej úrovni, sa v Bratislave počas dvoch dní stretne so zástupcami NR SR, vlády, ministerstiev, ZMOTu, vyšších územných celkov ako aj so slovenskou delegáciou pri CLRAE.
    Primátor má v pláne pozvať delegáciu po skončení oficiálne návštevy aj do Martina. : „Určite ich na stretnutí sem pozvem, nepáči sa mi, že budú písať správu o demokracii na Slovensku a navštívia len Bratislavu!“...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 829