Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Monika/Róbert
Zajtra >> Ingrida

Deň víťazstva nad fašizmom

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Človek má taký život, akých má ľudí okolo seba a preto je potrebné si ich vyberať ak sa to dá.

 -- Mikropolis


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 07. May 2024 14:16:20
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    MŠ PRE DETI ZO SOCIÁLNE ZNEVÝHODNENÉHO, MÁLO PODNETNÉHO PROSTREDIA A RÓMSKE DETI

    Martin - MŠ PRE DETI ZO  SOCIÁLNE ZNEVÝHODNENÉHO,  MÁLO PODNETNÉHO PROSTREDIA A RÓMSKE DETI Dátum pridania 06.09.2005
    Kategória spravodajstvo

    O zriadení takejto materskej školy mestom Martin a o jej zaradení do siete k 01.septembru 2005 sme už informovali.

     

    Hovorilo sa o vytvorení jednej triedy pre deti vo veku 3-6 rokov a deti s odloženou školskou dochádzkou, ktoré sú zo sociálne znevýhodneného, málo podnetného prostredia a rómske deti. Štatistiky, koľko takýchto detí v meste je, neexistujú. Takže sme sa pri výbere rodín riadili len nepísanými pravidlami, že pôjde zväčša o deti v rodinách poberajúcich dávky hmotnej núdze. Rovnako tak neexistuje štatistika rómskych detí, oslovujeme ich len na základe ulíc, kde sú títo občania v prevahe – Bambusky, A. Pietra, Komenského, Bottova, Rupeltova. Práve odtiaľ sa do novej materskej školy prihlásilo 23 detí. Zápis bol dosť odlišný, ako v klasickej škole. V polovici augusta navštívili učiteľky – budúce pracovníčky zariadenia osobne všetky vytipované rodiny a urobili pohovor s rodičmi. Rodičia mali záujem o zariadenie s poldennou starostlivosťou.

     

    Výchovný program MŠ sa nebude odlišovať od programu v ostatných materských školách, pretože sú to deti ako ostatné – sú rovnako šikovné, len sa im nik nevenuje. Takže v nich tú šikovnosť treba prebudiť a rozviť. Aj napriek tomu však určité úpravy sú povolené. Napríklad, pre rómske deti existuje špeciálny program – Krok za krokom. Okrem toho majú školské zariadenia k dispozícii publikáciu Rómska materská škola, ktorá vychádza z programu Krok za krokom. Ponúka učiteľke, ktorá s takýmito deťmi pracuje, pomerne presné návody a rady, ako s rómskymi deťmi pracovať. Súčasťou vzdelávacieho programu je napríklad osvojovanie si základných hygienických návykov – umývanie si rúk, používanie mydla, sprchy, šampónu... My môžeme len dúfať, že výchova, ktorú deti budú dostávať v MŠ, bude dosť odolná voči domácemu prostrediu a zvykom. Práve z dôvodu posilnenia a ešte lepšieho kontaktu s deťmi by sme určite v škole privítali tzv. rómskeho asistenta.

     

    Materská škola bude mať k dispozícii aj práčku, aby starostlivosť zahŕňala aj vypratie bielizne a ich odevov v prípade potreby. Taktiež by sme chceli urobiť do konca roka zbierku detského oblečenia, ktoré by sme potom mohli dať k dispozícii tejto MŠ.

     

    Predpokladané mesačné náklady rodiča v hmotnej núdzi na 1 dieťa teda budú 300 Sk, z ktorých strava bude činiť 300 Sk + cestovné 0 Sk. Školné rodičia v hmotnej núdzi podľa vyhlášky MŠ SR neplatia. Pre porovnanie, rodičia, ktorí nie sú v hmotnej núdzi, by za svoje dieťa v zariadení s poldennou starostlivosťou mesačne zaplatili 850 Sk, z čoho strava by tvorila 800 Sk + školné je 50 Sk.

     

    Mesto Martin nepredpokladá v súvislosti so zriadením tejto materskej školy zvýšenie nákladov na školstvo. Do konca kalendárneho roka totiž mestský rozpočet počíta s troma triedami MŠ Kpt. Nálepku, hoci už niekoľko mesiacov je jedna trieda zrušená. Projekt so žiadosťou o spolu financovanie prevádzkových a mzdových nákladov bol zaslaný v tomto roku aj Splnomocnenkyni vlády pre rómsku problematiku K. Orgovánovej. Bol však zaslaný ešte predtým, ako sme získali z Ministerstva školstva SR list o zaradení tejto MŠ do siete škôl a školských zariadení , preto nám peniaze nepridelili. Keďže by išlo o účelovo viazané prostriedky, v prípade jej neotvorenia by peniaze zbytočne ostali nevyužité.

     

    Klára Orgovánová však prisľúbila, že školu čo najskôr navštívi a podľa úrovne a spokojnosti nám doporučí (alebo nedoporučí) podať žiadosť o dotácie opäť... Pôvodne radnica žiadala o financie vo výške 500 tisíc Sk, z ktorých by boli uhradené aj drobné rekonštrukčné práce na budove. Otvorenia sa zúčastnil Mgr. Marián Balogh, šéf regionálnej kancelárie Úradu Splnomocnenkyne vlády SR pre rómsku komunitu.

    ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 680