Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Jaroslav
Zajtra >> Jarmila

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Je cítiť, že za mojím dielom je moja fantázia, môj spôsob myslenia, života, teda moja duša.

 -- Jil Sander


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 27. Apr 2024 15:26:45
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Oslavy 15.výročia spolupráce Martina a Hoogeveenu

    Martin - Oslavy 15.výročia spolupráce Martina a Hoogeveenu Dátum pridania 28.10.2005
    Kategória spravodajstvo

    V dňoch 19. až 23.októbra 2005 sa v holandskom Hoogeveene uskutočnili oslavy 15.výročia družby medzi našimi mestami. Mesto Hoogeveen je relatívne mladé mesto a nachádza sa v severovýchodnej časti Holandska v oblasti Drenthe. Jeho rozvoj sa začal najmä v druhej polovici minulého storočia. V meste Hoogeveen napríklad žil a tvoril na konci 19. storočia svetoznámy maliar Vincent van Gogh. V súčasnom období tu žije 53.000 obyvateľov. Mesto Hoogeveen a Martin uzatvorili zmluvu o partnerskej spolupráci v roku 1990 a odvtedy spolupracovali už na mnohých projektoch zo všetkých sfér života.

    STREDA (19.októbra)

    Holandsko nás po 19 hodinovej ceste privítalo svojim typickým upršaným počasím a veternými elektrárňami. Sú vysoké, štíhle, zvyčajne trojramenné a svojim výzorom pripomínajú detské púťové vrtuľky. Po krajine sú roztrúsené vo väčších či menších skupinkách a vďaka morským vetrom, vanúcim hlboko do vnútrozemia sa vlastne ani neprestanú otáčať.
    Keďže dopraviť 150 účastníkov takmer 1500 km nie je maličkosť, na radnicu sme dorazili popoludní roztrúsení a „na etapy“. Krátko po 16.hodine nás však už takmer v kompletnej zostave (okrem Cantica Collegium Musicum, ktorí pricestovali o deň neskôr) privítal na radnici primátor mesta Willem P.M. Urlings a spoločne s primátorom mesta Stanislavom Bernátom slávnosti otvorili.
    Večer sa poslanci MsZ a zástupcovia MsU zúčastnili zasadnutia mestskej rady Hoogeveenu.

    ŠTVRTOK (20.okóbra)

    Na tento deň pre nás naši hostitelia pripravili poznávací výlet ku Severnému moru cez Afsluitdijk. Afsluitdijk je 32km dlhá priehrada, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1927 až 1932 a prehradením Severného mora spojila dva severozápadné brehy Holandska v oblastiach Den Oever a Kornwerderzand. Okrem toho, že to zamedzilo záplavám a poskytlo pri vysušovaní a osídľovaní pôdy nové možnosti, urýchlilo to, samozrejme osobnú i nákladnú dopravu a transport. A za to všetko patrí vďaka Dr. Cornelis Lely (1854 – 1929) – technikovi, ktorý sa špecializoval na vodné stavby, neskoršiemu členovi holandského vládneho kabinetu a ešte neskôr guvernérovi Surinamu (1902-1905). Hoci sa počas dňa vo viac menej pravidelných intervaloch striedali dažďové prívaly a slnko a členovia výpravy pravidelne mokli a schli, nezanechalo to na nich nijaké stopy a s očakávaním sa vrhli do víru večerného programu.

      


    Ten pre verejnosť aj hostí pripravila Nadácia Družby Martin – Hoogeveen v neďalekej obci Alteveer v podobe zhruba dvojhodinového benefičného koncertu. Nadácia vznikla paralelne s podpísaním zmluvy o partnerstve Martina a Hoogeveenu a jej dlhoročným predsedom je Hans Hornstra. Jeho neúnavnú prácu koncom októbra v Bratislave ocenil aj náš minister zahraničných vecí Eduard Kukan za prítomnosti Laurenta Stokvisa, veľvyslanca Holandského kráľovstva a vedenia mesta Hoogeveen a Martin.

    Predstavila sa na ňom naša Cantica Collegium Musicum, ktorá sa z roka na rok teší v Hoogeveene väčšej obľube. Z miestnych formácií vystúpil zmiešaný zhruba 50 členný súbor Harmony Singers, ktorí zmesou populárnych piesní zo 60 a 70.rokov rozprúdili krv v žilách vari všetkých návštevníkov. Oživením koncertu bolo, keď jeden zo spevákov tretieho zboru The Bunch požiadal o ruku neočakávane a v „priamom prenose“ svoju dlhoročnú priateľku a kolegyňu. Všetci prítomní v sále jej mohli za „áno“ len búrlivo zatlieskať...

    PIATOK (21.októbra)

    Piatkové dopoludnie sme vypĺňali viac menej individuálne. Spoločne sme navštívili miestnu syráreň, ktorá ročne vyprodukuje až 70tisíc ton holandského syra. Po nej si niektorí prezreli miestne divadlo Tamboer, pravý holandský veterný mlyn alebo požiadali miestnych organizátorov o sprostredkovanie individuálnych návštev v rámci svojich záujmov a odbornej práce.

    Takými boli napríklad martinskí skauti, ktorí s hoogeveenskými uzavreli družbu a už aj naplánovali letné výmenné pobyty. Taktiež sa - zdá sa - rozvíja družba medzi jednou z miestnych škôl a základnými martinskými a vrútockou. Naše deti totiž svojim neznámym kamarátom poslali listy s darčekmi a už sa tešia na odpovede.... Zamestnanci odboru sociálnej starostlivosti a zdravotníctva mali tiež samostatný program. Tento spočíval v návštevách rôznych zariadení sociálnych služieb, ktorých činnosť je zameraná na primeranú ponuku práce pre nezamestnaných s rôznymi problémami, ako aj pre telesne a mentálne postihnutých. Navštívili aj miestnu nemocnicu a firmu, ktorá vyrába rôzne komfortné vozíčky na elektrický pohon pre dospelých i deti,ktoré videli v hojnom počte aj v samostnom meste.

      


    Popoludnie sa nieslo v znamení kultúry. Najskôr primátori oboch miest slávnostne otvorili folklórne trhy v pasáži Tamboer, kde nás reprezentovali čipkárky, výrobca ľudových hračiek, pernikári, tkáčka a iní tradiční výrobcovia. Nechýbala ani naša folklórna hudba a svišťanie korbáča Martina Brxa. Holandskí ľudoví umelci zas ukázali patchworkové či pletiarske kreácie, výrobu medu, pletenie košíkov. Súčasťou prezentácie regiónu boli aj stánky ponúkajúce informácie o meste a okolitej prírode Malej a Veľkej Fatry.

      


    Na žiadosť holandských partnerov bola počas osláv sprístupnená aj výstava dvoch turčianskych výtvarníčok Idu Remeníkovú (krajina Turca) a Kristínu Šubjakovú (abstrakcia). Išlo o prvú takúto prezentáciu nášho regionálneho výtvarného umenia v Hoogeveene. Obe ocenili pomoc a ústretovosť mesta Hoogeveen pri inštalácii svojich umeleckých diel a výstavné priestory miestneho divadla. Zároveň sa obe zhodli, že je to pre nich veľká česť a uznanie a na znak vďaky venovali mestu Hoogeveen niektoré zo svojich diel. Výstava v Tamboer potrvá do Vianoc. Fotografie sa však vystavovali aj v obchodnom mini-centre Hema, ktoré stojí na Hlavnej ulici a tu vystavujú svoje diela fotografovia z martinského Foto klubu Karola Plicku a deti z martinského gymnázia, ktoré sa narodili v tom roku, kedy bola podpísaná družba medzi mestami – t.j. v r.1990.

    Krátko po 20.hodine sa už začal slávnostný galavečer. Spoločne ho otvorili primátori oboch miest – Stanislav Bernát si uznanie auditória zaslúžil prejavom v holandskom jazyku. Obaja sa zhodli v tom, že táto úzka spolupráca pre obe mestá veľa znamená a aj napriek tomu, že úzko spolupracujeme v mnohých oblastiach, stále sú ešte sféry, v ktorých je čo zlepšovať. Vo vyše dvojhodinovom pásme tancoval tanečný pár Boris Urban a Nina Račeková, odzneli klasické i ľudové melódie v podaní Cantici Collegium Musicum, Ars Dynasty sa predviedli s dvoma majstrovskými choreografiami. Holandskí partneri sa tiež nedali zahanbiť a predviedli to najlepšie vrátane humorného kabaretného pásma Dua Karst, ktorému sme – bohužiaľ – my nerozumeli.

    SOBOTA (22.októbra)

    Tento deň sa niesol v znamení športu. V športovej hale a na atletickom štadióne sa v priateľských zápasoch stretli šípkari, hádzanári, volejbalisti a atléti. Duely to boli miestami až príliš tvrdé a nemilosrdné a my s potešením môžeme konštatovať, že mesto triumfovalo – až na jednu – vo všetkých disciplínach!

    Paralelne s týmto sa na pešej zóne rozbiehali akcie pre deti – vytváranie guličkových kreácií, maľba masiek na tvár či triafanie loptičiek do dreváky...na kamennom pódiu na pešej zóne sa z našich predstavili opäť majstri sveta Ars Dynasty a ako obyčajne aplauz nemal konca kraja. Večer bol zavŕšený klasikou – koncertom hudobných telies Cantica a Schorre Morries.

      


    Po nedeľných dopoludňajších ekumenických bohoslužbách nastalo veľké balenie a večer stretnutie všetkých hostí a hostiteľských rodín. Keďže mnohí využili ponuku bývať v typicky holandských rodinách, lúčenie bolo o to ťažšie. Veď aj napriek náročnému programu a únave sme si na seba zvykli a našli spoločnú reč.

    Môžeme pokojne skonštatovať, že život nášho regiónu bol v zahraničí zastúpený dôstojne a široko spektrálne – do Hoogeveenu odcestovali tanečníci, speváci, maliarky, skauti, zástupcovia katolíckej i evanjelickej cirkvi, športovci – šípkari, hádzanári, volejbalisti a všetci pri reprezentácii mesta vydali zo seba maximum. Za to aj zožali potlesk. V záverečných vystúpeniach zástupcovia jednotlivých miest poďakovali organizátorom za príjemný týždeň a vyjadrili presvedčenie, že podporia nové aktivity a projekty, aby sme pri stretnutí v roku 2010 v Martine, keď oslávime 20. výročie spoločného partnerstva sa mohli opäť tešiť zo spoločných úspechov.
    ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 869