Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Jarmila
Zajtra >> Lea

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
1. robot nesmie ublizit ludskej bytosti alebo necinnostou sposobit, ze ludskej bytosti bude sposobena skoda. 2. robot musi posluchat ludsku bytost okrem pripadov, ked rozkaz je v rozpore s prvym zakonom. 3. robot musi chranit svoju existenciu, okrem pripadov, ze tato ochrana je v rozpore s prvym a druhym zakonom.

 -- tri zakony robotiky, Isaac Asimov


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Testovacia vyzva - Predmet obstaravania
Začiatok aukcie
01.01.2012 09:00:00
Koniec aukcie
03.11.2025 09:55:00
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 28. Apr 2024 07:23:56
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Mesto Martin

    Novoročný príhovor primátora mesta Martin

    Martin - Novoročný príhovor primátora mesta Martin Dátum pridania 03.01.2006
    Kategória spravodajstvo

    Vážení a milí spoluobčania! Dovoľte mi, aby som vám zaželal všetko dobré do nasledujúcich 365 dní – veľa zdravia, šťastia, spokojnosti, lásky, úspechov v práci a splnenie osobných želaní. Príchod nového roka dáva zvyčajne priestor na to, aby sme bilancovali ten rok uplynulý. Preto dovoľte aj mne pozrieť sa spätne na rok 2005 – aký bol pre naše mesto Martin.

    Jednou z priorít, na ktorých mesto koncom roka vždy pracuje, je vytvorenie vyrovnaného rozpočtu a jeho následné schválenie v mestskom zastupiteľstve. Nám sa to podarilo a od 24. novembra 2005 máme rozpočet na rok 2006 schválený a to v celkovej výške 832 675 tis. Sk. Námetov a myšlienok, ktoré by sme z neho chceli uviesť do praxe, je mnoho a pre každého z nás je prioritou čosi iné. Vypracovaním Stratégie hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta sme však rámcové priority stanovili a začíname ich napĺňať. Patrí medzi ne napr. výkup pozemkov na rozšírenie priemyselného parku, pozemkov v areáli Martinských holí, aby sa mohlo stredisko začať rozvíjať v súlade s územným plánom mesta. Vykupovať pozemky by sme chceli aj pod letiskom v Tomčanoch, pri Národnom cintoríne a začať s výstavbou nového Domu smútku. V roku 2006 je treba dokončiť aj rekonštrukciu krytej plavárne, vynoviť sobášnu sieň v Turčianskej galérii a mnoho ďalších.

    Prioritou je aj rekonštrukcia kina Moskva, ktorou by v meste malo vzniknúť Národné kultúrne centrum, ktoré by sa stalo dôstojnou dominantou mesta - centra národnej kultúry Slovákov.

    V dnešnej dobe sa úspešnosť mesta posudzuje aj podľa projektov, na ktoré sa mu podarilo získať peniaze z fondov EU. Nám sa v r. 2005 podarilo získať 25 miliónov Sk na výstavbu II. etapy Martinského podnikateľského inkubátora, ktorého kolaudácia je pripravená už o pár dní. Tesne pred koncom roka sme sa dozvedeli správu o pridelení 3 mil. Sk na projekt, ktorý našim mestským architektom pomôže konfrontovať svoje predstavy o riešení problémov mestských zón s ich kolegami v zahraničí.

    Bohužiaľ, za celý rok sme nezískali ani kladnú ani zápornú odpoveď o úspešnosti – neúspešnosti projektov na rekonštrukciu a zateplenie piatich základných škôl v celkovej hodnote okolo 130 mil. Sk. Podobne čakáme aj na výsledky projektov predložených v tomto roku ako napr. projekt Mestská akropola, ktorý projektovo rieši Národný cintorín, Amfiteáter a Národné kultúrne centrum (Kino Moskva) či na mestskú kompostáreň.

    Pre rok 2006 máme schválené nové VZN o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Čo sa týka daní, okrem nebytových priestorov v bytových domoch (garáží v panelových domoch) výška jednotlivých daní zostala na úrovni roka 2005. Poplatok za komunálne odpady bol schválený vo výške 500,- Sk/občan a je oproti roku 2005 vyšší o 44,- Sk/občan/rok.

    Popri dennej starostlivosti a bežných opravách mesto musí realizovať aj väčšie stavby. Každoročne sú to rekonštrukcie komunikácií, v tomto roku sme vybudovali zhruba 150 metrový úsek cesty na Ulici korunovo v hodnote 5 miliónov Sk. Z 2,5 miliónovej podpory Ministerstva obrany SR sme pilotážou zabezpečili stabilizáciu múru kultúrnej pamiatky Partizánskeho cintorína. Začali sme s rekonštrukciou verejného osvetlenia, v rámci ktorej bude vymenených 4600 svietidiel a 90 ks rozvádzačov. Zmenil sa v meste parkovací systém - centrum mesta sa rozdelilo na 4 zóny so závorami a automatmi

    Dokončili a odovzdali sme 44 bytov na Ľadovni, na ktorú sme jednak dostali dotáciu z MV RR SR, jednak sme si brali úver zo ŠFRB a jednak sme takmer 6miliónov financovali z nášho rozpočtu.

    Preinvestovali sme z vlastných zdrojov 4,1 milióna Sk a takmer milión z Fondu sociálneho rozvoja SR na rekonštrukcie jedálne Klubu dôchodcov na Škultétyho ulici a ďalších 5 miliónov Sk na ďalšiu rekonštrukciu krytej plavárne.

    Sú však aj akcie, ktoré sa nám nepodarilo realizovať. Takou je nedokončená okružná križovatka na Podháji, ktorú sme nestihli dokončiť kvôli nepredvídanému technickému stavu. Náklady na ňu presahujú 12 miliónov Sk. Nevyšla nám ani rekonštrukcia Mostu na Ul.červenej armády, ktorý je v kritickom stave. Peniaze však máme odložené a s prácami začíname na jar.

    V roku 2005 sme vypracovali Koncepciu rozvoja škôl a školských zariadení do r.2010, ktorých sme zriaďovateľom. V rámci racionalizovania siete sme, bohužiaľ, museli zrušiť ZŠ Ul. východná a MŠ Ul. Bagarova, Jesenského, Mudroňa a kpt. Nálepku, čo dalo podnet pre vznik súkromnej MŠ. Naopak, od 1.9.2005 sme zriadili MŠ pre deti zo sociálne znevýhodneného, málo podnetného prostredia a rómske deti.

    Mesto je aktívne aj v politike sociálnej pomoci, celkový rozpočet na sociálnu sféru bol v tomto roku 18 mil. Sk, na opatrovateľskú službu 6 mil. a na jednorazové dávky sociálnej pomoci sme vynaložili 1,2 mil. Sk. V septembri sa nám podarilo vytvoriť nové pracovné miesto referenta pre sociálnu pomoc, ktorý má na starosti bezdomovcov a pomoc všetkým občanom v krízových situáciách (napr. po návrate z väzby, v hmotnej núdzi a nepredvídaných akútnych problémoch akou je náhla strata zamestnania, bytu, rodiny a pod.). Pri riešení problematiky seniorov aktívne spolupracujeme s našimi partnerskými mestami v Gothe a Hoogeveene.

    Širokým spektrom aktivít sa môže opäť pochváliť aj Kancelária Zdravé mesto, ktorá v tomto roku oslávi 10. výročie svojho vzniku. Projekt Zdravé mesto je zameraný na zdravie a udržateľný rozvoj a je snahou o to, aby podmienky pre kvalitný život boli zachované v dlhodobom horizonte, pre ďalšie generácie. Na základe dosiahnutých aktivít sa mesto Martin stalo sídlom Asociácie zdravých miest Slovenska.

    Mesto sa aktívne zapája aj do znižovania nezamestnanosti a jednou z foriem je tzv. aktivačná činnosť, ktorú u nás vykonávalo zhruba 200 uchádzačov o zamestnanie. Dali sme však možnosť aj 15 absolventom škôl vykonávať u nás absolventskú prax a tým nadobudnúť nejaké praktické skúsenosti.

    V snahe priblížiť sa viac občanovi, sme v lete zrekonštruovali prízemie budovy MsU. Priestory vytvorili tzv. Klientské centrum, kde si od 05.septembra občan na jednom mieste vybaví trvalý a prechodný pobyt, zaplatí miestne dane a poplatky, vybaví pridelenie súpisného čísla, záležitosti spadajúce do kompetencie Mestskej stavebnej správy a Životného prostredia. Svojho pracovníka tam má aj Odbor sociálnej starostlivosti a zdravotníctva. V druhej časti vzniklo centrum Policajného zboru SR pre Príjem a výdaj dokladov, kde by občan na jednom mieste vybavil občiansky a vodičský preukaz a cestovný pas.

    Mestskému úradu sa taktiež podarilo v tomto roku obhájiť certifikát kvality a environmentu podľa noriem ISO 9001 a ISO 14001. Ako líder zavádzania systémov manažérstva kvality na Slovensku v oblasti verejnej správy sme sa v marci zapojili do regionálneho projektu, ktorý spočíva v spojení partnerov z Maďarska, Rakúska, Českej republiky a Slovenska za účelom porovnávania si výsledkov podľa medzinárodného modelu CAF.

    Pokiaľ ide o rozvoj kultúry a zahraničných vzťahov, v tomto roku sme rozvinuli spoluprácu s Rumunskom. Za účasti rumunskej veľvyslankyne sme oslávili 60. výročie oslobodenia mesta a SR a následne na to sme boli spoluorganizátori Konferencie pre Slovenských podnikateľov v Martine.

    Mesto sa spolupodieľalo na financovaní nového divadelného festivalu Dotyky a spojenia ako aj tradičnej prehliadky Scénická žatva a Rozprávky Vianoc. Okrem toho sa môžeme pochváliť novou prezentačnou publikáciou Turiec – farebné srdce Slovenska. V kalendári tradičných podujatí nechýbali Dni mesta Martin, Deti mestu a mesto deťom, Oslavy SNP, Martinský jarmok a Silvester 2005.

    Nezaostával však ani urbanistický rozvoj mesta - Útvar hlavného architekta mesta Martin sa sústredil na obstarávanie a vypracovanie územných plánov a urbanistických štúdií zón dôležitých pre rozvoj. V roku 2005 bol obstaraný Územný plán zóny Pred nemocnicou, ktorý má veľký význam pre vytvorenie územných podmienok dostavby centra mesta a jeho pešej zóny a v r.2006 sa sústredíme na jeho schválenie.

    Vypracovaná a schválená bola Urbanistická štúdia dostavby sídliska Záturčie a do úrovne konceptu riešenia je rozpracovaný Územný plán zóny Košúty - centrum, ktorý v nadchádzajúcom roku máme v pláne dokončiť. Ním sa vytvoria podmienky pre vybudovanie druhého nového mestského centra spájajúceho mestskú časť Priekopa so samotným mestom Martin.

    Pozornosť v urbanistickej koncepcii sme upriamili aj na prípravu plôch pre rozvoj priemyslu a cestovného ruchu. V tejto súvislosti je dôležité spomenúť rozpracovanie zmeny Územného plánu mesta Martin, teda ÚPN-SÚ, v ktorom sa rieši problematika rozvoja celého mesta vychádzajúc z požiadaviek na výstavbu a prehodnotenia niektorých rozvojových zámerov. Overuje sa v ňom aj využitie oblasti Martinských holí a Ostredku pre rozvoj cestovného ruchu a športu.

    V neposlednom rade je dôležitá práca na koordinácii a usmerňovaní výstavby v meste. Jej výsledkom je napríklad aj rozostavané obchodno-spoločenské centrum Tulip, pokračujeme vo výstavbe prístreškov MHD a v tomto roku plánujeme vybaviť mesto novým mobiliárom, ktorý bude spríjemňovať život nám všetkým.

    Milí spoluobčania! Ako primátor mesta by som o jeho rozvoji a dennom živote vedel rozprávať hodiny – napokon som s ním tesne spojený a neberiem dianie v ňom len ako zamestnanie. Avšak zhrnúť jeho celoročný chod v jedinej stránke tiež nie je možné. Preto je môj príhovor trochu obsiahlejší. Na záver mi však dovoľte ešte jedno želanie :

    Prajem vám za lyžičku hrdosti, hrnček radosti, kotlík úspechu, jazero peňazí, more šťastia, oceán zdravia a nekonečný vesmír lásky! ...






    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 631