Privátna zóna
Meno:
Heslo:
Partneri




10 Najčítanejších článkov
Posledné pridané firmy
Počasie v Martine
Meniny oslavuje
Dnes oslavuje meniny

Dnes >> Galina
Zajtra >> Florián

Prajeme všetko najlepšie.
pošlite im pohladnicu
Myšlienka dňa
Realista je človek, ktorý má správny odstup od svojich ideálov.

 -- Truman Capote


Virtuálna prehliadka

Virtuálne prehliadky
Slovenska a Európy


Aktuality / Eaukcie
Elektronická aukcia mesta Martin
Redakcia portálu

 Telefón:
 0915 839 934

  e-mail: office@zetagroup.net

  DOSTUPNOSŤ PORTÁLU
  web: www.mojmartin.sk
Výrocia
zdroj: Wikipedia
Taxi in Martine
  • CITY TAXI MARTIN
    Telefón
    0905 333 233; 0902 333 233; 043-422 34 22; www.taximartin.sk

  • Registrácia
    Dnes je 03. May 2024 08:31:57
    Denné Menu Verejné fórum Ubytovanie Podujatia, Kultúra Šport Inzercia



    Fórum

    Vyhľadávanie:

    VEREJNÉ FÓRUM NA MOJOM MARTINE






    2007-11-21 15:22:15

    Nielen postarší gagarinovci ale aj mladší stachanovci v zastupitelstve sú zárukou úspešného napredovania...ideologia nepozná vek ani hranice, ked sa jedna o peniaze, tak su vsetci zajedno.

    2007-11-21 00:11:35

    Zmenil si svoj snap, úsmev malého makaka v pohode za farmu s chovom koní (snáď nie v Kalníku)? Všimni si postarších poslancov parlamentu, ktorí obdivovali Jurija Gagarina, všimni si akože nezávislých zamestnancov úradu, ktorí primátorovi drukujú a majú svoej miesta zabukované. Prežili tam a dožijú tam. A aj keď dnes už popri robote na úrade podnikajú veľmi opatrne, slnia sa tam stále Viera,Vladimír... Nenahraditeľná Kristína je v inom level-y.

    2007-11-20 21:57:19

    jasne menuj.

    2007-11-20 08:53:33

    Existuje aj u nás v Martine veľmi veľa ľudí bohatých, žijúcich vo svojich "palácoch", ktorí sú produktom tiež tejto doby a nikto si ich pritom neváži. To je paradox.
    Oni títo zblbnutí zbohatlíci nič nevidia a nič necítia. Teraz sa im síce pchajú do všetkých otvorov, raz to ale pominie a až potom nastúpi pravda, holá a skutočná. Zaujímavé kedysi bolo, že nie jeden zomierajúci a mukami bolesti trpiaci, dovtedy tuho veriaci súdruh, spomínal meno toho Jediného.

    2007-11-20 08:14:28

    elemér, to nie sú moji bezdomovci, oni sú našim spoločným produktom.
    To, že niktorých si vážim a mám rád, mi nedáva právo si ich privlastniť, lebo na tomto svete nám nič nepatrí. S toho nutne vyplýva, ked nie sú moji, to nerobiť len za svoje, i ked svoje som do toho dal všetko čo som mal.

    2007-11-20 01:11:25

    elemér,dieťa a syn náš forumový, nerúhaj sa. Nevieš nikdy o sekunde života a môžeš sa ocitnúť v kempe. Máš rovnaké "mory" ako aj ja a chrúmeš rovnaké tabletky. Uvedom si, že guláš života sme tu zamiešali spoločne, naozaj nejde len o nás jednotlivcov a to kde, čo a ako robíme. Si asi naším oponentom a tak to má aj v živote byť. Cti si však dielo skutočnej práce, ktoré má zmysel,aj keď s ním ako tu čítam vnútorne akože nesúhlasíš. Otrepané na Slovensku: nikdy nehovor nikdy má aj inú podobu, kto ti povedal elemér slová aj tej druhej podobe? Ak si iného vyznania "sveta" mi nevadí, veď vidieť modlaicich sa bolševikov je dnes úplne bežné nielen v mestskom parlamente.Za ich doby by však dnes už len homlpáľali krpcami. To je liek, len niekorí sa predávkovali a dnes už neveidia čo so sebou. Chceš menovať?

    2007-11-20 00:23:00

    Res Atolm. Bud rad atolm ze nemam tu moznost, ja by som ti vynimku nedal a alebo by si si charitu s bezdomovcami robil za svoje, alebo by si ju nerobil vobec. Nastastie pre teba, ty si bozi clovek, mas v hlave riadny gulas a bojujes svoj boj s vlastnymi predstavami. Tvoj kemp, to je pre teba liek na tvoju hlavu. Niekto churme tabletky, ty mas bezdomovcov. Snad ti to vydrzi...

    2007-11-19 23:59:23

    Na stránke Primátor sa pracuje? U Vás portál mojmartin?

    2007-11-19 21:45:00

    Niečo som v predošlom pohnojil, ÚHK je kontrolór, ÚHA malo byť. Ale K ako korupcia je aj v mojom omyle.

    2007-11-19 21:33:27

    Verejnosti mestskej oznamuje pán šéf ÚHK Mesta Martin Mgr. art. arch. a neviem aký titul som ešte zabudol, že môžene stavbu ČSPH TESCO Martin pripomienkovať... Už sa chlapček rozhliadol po meste.

    2007-11-19 21:32:32

    kojenec, priatelu, tebe v tomto meste neujde nič, ale to si určite všimli aj iní na tomto fore. Snád len prianie keby všetci ludia a hlavne politici mesta mali také vnímanie a cit pre život ako máš ty.
    Možno, že ta navrhneme za primárora, ked ten terajší sa akosi nemá k spravnym činom. Pritom by mohol, ved čo by mu urobilo lepšiu reklamu ako byť proste, človekom.

    2007-11-19 20:57:45

    Nie ja a určite ani veľa ostatných ľudí si v Martine nerobí z toho tzv. srandu, čo ste tam dokázali vybudovať a pomôcť iným. Verím rovnako slovám, že akýže "dobrodinci" vám tam navezú kopu nepotrebných odpadkov, s ktorými je potom problém kam ich vlastne odpratať. Nevidiaci, nie ľudia postihnutí slepotou,oči mesta vám nepomôžu a je to asi pravda. Vzdelané duše argumentujú, bránia sa úporne pustiť korunku, to vie aj naša K-2, ovládajúc túto parketu.Rozpočet mesta a cit ku ležiacemu človekovi pred úradom, pohľad ten je výzvou. On bol v noci 17.11. jediný, ktorý sa hrial nad sviečkou položenou na "kameni" pred MsÚ.

    2007-11-18 10:44:15

    ešte ma napadlo elemér, že si nás, teda kemp, prirovnal k našemu školstvu. Školstvo je treba, nepochybujem, len ma napdlo, že porovnávaš neporovnatelné.
    kemp nedostáva na mzdy, ani na teplo, ani na opravy, ani na výstavbu, naproti tomu školstvo, dostáva toto všetko a dokonca aj na poplatky na smeti a všetko ostatné. čiže má s čoho platiť.
    Zial, školstvo vychováva aj ludí ktorí sú navonok vzdelaní, no vo vnútri sú ako vybielelené hroby. Prečo asi ?
    zrejme majú príklad v rodičoch ,učiteloch, ktorí sú často takí istí, česť výnimkám.
    naša inštitúcia je často posledná pred pohrebnou službou, no dôsledky sú v rodine a nepochybne aj školstve, ako aj celej spoločnosti.
    Takže za hasenie všobecnej slepoty a lahostajnosti by sme mali mať akú takú výnimku, nemyslíš ?



    2007-11-17 23:33:47

    polievočka je dobrá ked sa dá s láskou, inak je lepšie nič.
    elemér spomínal akúsi podporu, skrytú, možno na nejaký skrytý účet, aj som sa pýtal a odpoved som nedostal.
    ale nie, peniaze ani polievky netreba, snád len trochu pochopenia, rozhladenosti, múdrosti aby sa kemp nemusel preplnovať novými a novými záujemcami, aby také kempy vôbec nejestvovali, lebo načo, ked sa o všetko postarajú kompetentní. To tvrdil aj Bernát, len tých profesionálnych riešení je akosi málo, lebo peniažky utekajú na iné podstatné nenahraditelné dôležitosti. ludský život nemá cenu, ten je v dnešnej dobe menej ako vzácne mušky žijúce na martinských holiach.
    žial ked príde na moje slová o "potope" sveta, vtedy si to uvedomia aj tí druhí.no vtedy môže byť aj neskoro.

    2007-11-17 21:29:30

    Držhubné dostal, Hole holé olé. Tebe by atolm čerstvý melónik teraz v zime pomohol tiež. Nie Tebe, cítim to, ale určite tým čo ich atolm-uješ. Popros ponížene výsosoť, nášho DrejA, či na polievočku, dve, neprispeje plebsu. A potom odpoveď jeho ctenú sem napíš.

    2007-11-14 14:14:26

    akúže to podporu od mesta poberám,??? nože povedz, lebo o žiadnej neviem okrem spomenutých už zrušených polievok.
    No predsa sme čosi dostali, kedysi, pár korún za Bernáta za ktoré sme kúpili práčku a odvšivovacie prostriedky ako aj chémiu, proti plošticiam, pokutu od mesta...a aj iné veci...o tých radšej pomlčím.
    Čo sa týka smetí, tak najväčšie množstvo smetí je vyprodukované ľuďmi ktorí nám tu nosia oblečenie, či iné veci ktorých sa zbavujú. takže môžem povedať že 90% produkcie smetí je od obyvateľov mesta Martin, len sa u nás pretriedia a následne vyhodia.
    Niekedy nám donesú ku ceste či ku plotu množstvo nepotrebných vecí, potajme, aby sme nevedeli, a tie žial musíme nikam uložiť, niekedy sú to sedacie súpravy či iné haraburdie a je problém čo s tým.
    zatial sa nám darí tento neporiadok udržať na uzde, vdaka smetnému košu ktorý máme, no ak nebude máme velké pole kde bude musieť zriadiť skládku.
    o tých daniach, čo ti na to povedať ?
    To čo tu vyvádzam nie je druhom podnikania, ak chceš len druhom žobrania. vyžobrali sme na kemp od ludí s celého Slovenska vdaka časopisu Priestor pre život, takže kemp nie je len dielom Diškanca ale mnohých ludí s celého Slovenska. Vdaka ich morálnej podpore dnes kemp stojí, lebo sila kolektívneho myslenia je velká. Mesto nám "pomohlo" akurát spomenutou dobrou pokutou a nutným projektami ktorá nás stáli minimálne 100 000 korún. Ale musím povedať, že mnoho ludí nám pomohlo aj nad rámec svojich možností a kompetencií, a bolo ich dosť.a boli aj s mestského úradu.
    Zvykli sme si od mesta nič nepožadovať, lebo čo zmôžu peniaze ked nejestvuje ochota ?
    ešte o tých daniach či poplatkoch za ubytovanie. už som spomenul kde je problém, že ako ubytovna nefungujeme nie našou vinou.
    Pre mnohých je teraz suma 700 za ubytovanie vela, nám sotva pokrýva réžiu na prevádzku kempu, mnohí s ních neraz hladujú lebo pojedia aj súchý plesnivý chlieb urečený pre zvieratá.jedneho som prichytil ako "ukradol" psom skysnutú polievku.
    A ty chceš dane, poplatky ? máš málo ?
    vymenilo sa tu minimálne 500 ludí, boli s celého slovenska, niktorí aj s čiech.Boli medzi nimi dobrí aj zlí, mnohí boli aj v minulosti bohatí aj múdri. Vyhorelo im palivo a skončili v kempe, kým nešli nikam dalej.
    mnohí čo prišli pozrieť sa divili, že mesto nám nepomáha ale škodí, no žial, táto dilema, nám viac pomáha ako škodí.





    2007-11-14 10:14:17

    Už som si zvykol že je to debata medzi 4 - 5 ludmi sledovaná o niečo väčším počtom skalných divákov. Milý ATOLM , podnikanie v základnom školstve je asi tak lukratívne ako tvoje podnikanie s kempom pre bezdomovcov. Akurát že škola si musí platiť všetky svoje účty, ty neplatíš ani odvoz smetí na počet klientov ani daň za nocľah a ešte poberáš podporu od mesta, teraz aj verejne proklamovanú. Ked prestaneš bojovať s veternými mlynmi a prídeš na mestský úrad s dobrou vôľou a navrhneš spoluprácu, tak môžeš byť prekvapený. Bol by som rád keby sa toto mlátenie prázdnej slamy na diskusnom fóre presunulo do reality tým, že veci ktoré tu rozoberáme sa naozaj vyriešia. AKo napríklad konštruktívne návrhy na opravu nedostatkov okolo cintorína v mestskej časti stred. Len postp je taý: upozorní občan svpojho poslanca - ten dá požiadavku na mestský úrad, zistí sa je joprávnenosť, zaisia sa finančné zdroje a realizuyje sa . Pani Katinová asi nie je vševedúca, aby vedela kde čo kedy a a ko treba opraviť, lebo mesto má okrem cintorína a mestskej časti stred ašte 6 ďalších Mestkých častí a problémy ktoré vidia ľudia, čo tam žijú. To je to ťahanie za spoločný povraz, nie spoločné nadávanie v kuloároch bez reálnej odozvy na život. Teraz napríklad chce mestský úrad a nezávislí poslanci zvýšť dane za odpad - na 650 Sk ? Na 570 Sk ? To je niečo, proti čomu ak sa vyjadria občania masovio, tak poslanci 22 na MSZ neschvalia, lebo sa budu bat vox populi/ aby nedostali dalsie volby po papuli ../ Tu sa odbavujeme na marginálnych veciach a na osobnej zášti a podstatné veci nám unikajú.

    2007-11-13 23:42:44

    Snaha tu bola a všimol som si určité reakcie na naše fórum: stránky MY TN aj TVT, tvária sa že nič, ale čítajú. Každý sa najlepšie vyzná v tom čo robí.Primátor ťahá správny smer a vicededuško žeby opačný? Kľuka má len jeden smer otáčania, pri správnom držaní, povraz je ohybný.

    2007-11-13 22:35:07

    to spojenie a tahanie je dobrá vec, kojenec, len ked často sa stáva, že každý ťahá na inú stranu.
    Nikto na tú pozlátkovú a nikto na tú zašpinenú.
    S tým výrokom o dobrých skutkoch s tebou hlboko súhlasím, lebo ostatné je len prázdne blúznie...

    2007-11-13 21:53:22

    Mestu chýba niečo, čo sa jeho návštevníkom vryje do pamäti. Nám napr. Mr. Mgr. art. sa už vryl a ten druhý Ružomberský architektonic tiež.

    2007-11-13 20:49:33

    Elemér a atolm, čo tak sa tu spojiť a ťahať za jeden povraz, tú našu bárku myšlienok, ťahať ju proti tzv. Novým pohľadom? Každý dobrý skutok nám vracia silu - súhlasíte, alebo nie? Titl. RSDr. je temné nebo, tam sa skutočne stráca rovná cesta. Písal som že Turiec tečie .. atolm zo zjednodušil - liať vodu do mora. Sila kľuky, ktorá o nás rozhoduje dnes, má moc, aj keď jeden panák to schváli a druhý to zruší. Je to kľuka, ktorá sama sebe nevráti rozum a nebude zbierať mince, aby dala aj ostatným dýchať a kľud najesť sa. Nedajme sa však zatratiť, ono aj ten náš mestský slizký krtko raz príde o svoju hrudku, raz určite.

    2007-11-13 20:17:15

    elemér alias p.Hrnčiar, vypadá to tak ako hovoríš, ....

    ja som nehovoril, že ten článok v bol proti mne, hovoril som, že mnoho s toho čo uverejnilo Sme, som nepovedal. Tak nerieš zase paranidný blud iných, skús začať riešiť od seba.
    za tých sto litrov by si mal riešiť aj iné veci ako pár abnormálne štrukturovaných osobností na tomto bezvýznamnom fore.to je fakt!
    My si tu len vyvalujeme na verejnosť svoje komplexy ako si nám mnoho krát pripomínal, či učíme sa gramatike a obdivujeme tvoje brilantné vyjadrenia ku všetkému možnému. Tak ako si to vysvetlil evicke vo vedlajšej téme. To čo si povedal, je absolútna pravda, a evička so svojimi argumentami polointeligenta, ostala napospas tvojej neopakovatelnej múdrosti.
    Jej argument, že sa dobre podniká s cudzími prostriedkami si velkodušne prehliadol, tak ako velkodušne prehliadaš iné smeti ktoré sa ti dostanú pod nohy.
    nikto by povedal hamuj, no to sa tu moc nepočuje...



    2007-11-13 19:03:02

    Atolm alias pan Diskanec, fakt si myslis ze primator nema inú prácu ako celý den sledovat niekolko abnormne strukturovanych osobnosti ako sa ventiluju na tomto fore?
    To by asi nebolo hodnych tych 100 litrov platu. Tak este aj ten clanok v SME ktory vyznel jednoznacne v tvoj prospech je proti tebe ? Opat ti silnie pranoidny blud, mal by si to nejako riesit.

    2007-11-13 16:55:27

    to čo napísalo SME nie je moje vyjadrenie. v podstate s nejakého telefonátu urobili článok, takže nepleť si dojmy s pojmami. Reklamovať to nemá zmysel, to je ako liať vodu do mora.
    Neviem kde si vycucal, že od mesta niečo beriem, snád len donedávna polievky pre bezdomovcov za ktoré sme doplácali, no aj tie boli zrušené vdaka tvojim úradníkom.
    Teraz mi povedz p. Hrnčiar alias elemér kedy už vystúpiš s tej svojej kavázi anonymity a postavíš sa nie len pred toto forum ako chlap ?
    Nakoniec to všetci vedia s kým majú tú česť, tak na čo sa chceš hrať ?


    2007-11-13 12:11:44

    pekný PR článok v SME, tak ty nakoniec s tym mestom spolupracujes ja som myslel ze na uradnikov z mestskeho uradu len nadavas. BTW. ,ako sa s tym vyrovnava tbvoja spravodliva povaha dobrodinca , ze jednou rukou z mesta beries a druhou "bijes " mesto hlave. Ozaj , posli do SME aj tu tvoju uvahu, nech si to precita cele slovensko.

    2007-11-13 08:03:54

    ja by som pridal odkaz pre p. Hrnčiara alias eleméra, že či on určuje čo sa má a čo nemá uverejniť na tomto fore.
    Alebo si primátorom aj tohoto fora ?
    Či nebodaj si v tých fantasmagoriách a zvratkoch našiel aj seba ?

    2007-11-13 01:06:21

    V balaste viet zaniká informácia, ako som kedysi povedal menej býva viac. Niekto tu má skutočnr dobré informácie...ale snáď jednu vec, tá zmluva visí na Bernátovej šnúrke od trenírok a mesto nezarába na šetrení energie pri používaní šetriacich žiariviek, v tom rozdiele je zisk brantneru. mesto platí svoj paušál + nákladuy na inú ako bežnú údržbu. Takže pri polovičnej spotrebe energie n ešetrí mesto, ale zarába brantner, mesto profituje len s obnovenia nadzemenj časti svetelných bodov - čiže lámp. Lampy na pešej zóne boli vybraté osobne Bernátom, nakúpené do zásoby a to bez súhlasu zastupiteľstva, ten sa získal dodatočne...ako to bolo U Bernáta zvykom, zastupiteľstvo potreboval len ako onucu na utrwetie špinavých topánok. V toom je dnešný primátor nikede inde, ktorý sa snaží získať súhlas zastupuiteľstav vopred ako navrhne nejakú zmenu. A ešte jeden otkaz pre p.Diškanca alias Atolma: toto nie je forum na psudofilozofické výlevy, prosím ta pán Diškanec, ušetri nás od tvojich fantazmagórií a vetných zvratkov. Skús to opublikovať v tvojom časopise pre bezdomovcov. Poviem ti úprimne - máš dosť.

    2007-11-12 19:16:24

    atolm takýto odkaz nezvládnem napísať,to radšej už ani písať nebudem. V sobotu večer/noc som tu načrel do viacerých tém len tak ľahúčko, aspoň ma v tom "podniku" nechytili pri akcii zameranej na "huličov". Nás sa snaží "vyfajčiť" úplne niekto Iný, preto sa musíme brániť a byť v pozore. Je to muž......

    2007-11-12 18:48:29

    Študentská nežná revolúcia pravdy a lásky

    Pred 18 rokmi, v novembri 1989 sa zdalo, že sa to stalo. Ale ono sa to ešte nestalo, len sa stane a stať sa má iste, ako je napísané na nebeskom liste. Boli to pekné časy, keď ideály rozcuchali ľuďom vlasy, keď nám zazvonili ušľachtilé hlasy, keď sme zavoňali novú éru krásy. A čo zostalo z ideálov dnes? Po cnostiach nezaštekne ani pes, všetci sa len za vlastným ziskom hrabú a sny o lepšej spoločnosti tam sú v ťahu. Načo sme potom revolúciu robili, keď sa ľudia k horšiemu zmenili?

    Analýza novembra 1989:
    S odstupom času už vieme povedať, že to bol len podlý a hanebný prevrat. Tajné služby zneužili davy, aby nám mocnári vnútili svojej vlády mravy. Boli sme obratí o sebestačnosť potravinovú, energetickú, boli sme okradnutí o svetové trhy a izolovaní od medzinárodných priateľov, stali sme sa zadĺžení cudzím mocnárom - dnes 7000 dolárov na obyvateľa, roztočila sa špirála zdražovania a inflácie, takže úspory aj dôchodky stratili hodnotu, mnohí prišli podvodmi o domy a majetky, zatiaľ čo iní tunelovali, rozkrádali a privatizovali spoločne vytvorené hodnoty. Strategické podniky a monopoly sa dostali do rúk cudzincov a tak sme sa stali otrokmi vo vlastnej krajine vďaka vlastným politikom. Bola zlikvidovaná medziľudská solidarita a nahradila ju hrabivosť, egoizmus a bezohľadnosť. Boli sme bratia a súdruhovia, teraz sme páni a žobráci. Boli sme si rovní, teraz sme si závistliví. Úcta k poctivej práci bola nahradená špekulatívnymi ziskami, všeobecnú zamestnanosť vystriedal všeobecný strach zo straty zamestnania. Namiesto vzájomnosti vzájomné boje a strach z konkurencie. Sľúbená sloboda sa stala slobodou konzumu, slobodou chamtivosti a slobodou mediálnej manipulácie a klamstiev. Za podmanivou reklamou ukrýva sa klamstvo a túžba na tebe zbohatnúť, pod ľúbivými rečami a pretvárkou spoločnosti ukrýva sa teror kapitálu, otrokárstvo a diktatúra chamtivých, mocibažných a podlízavých. Sľúbená láska je dnes len fraška a pravda je pochovaná pod množstvom lží. Nič študentské a nič nežné na tom nie je, čo sa teraz v spoločnosti deje...

    Poučenie z novembra 1989:
    Ale predsa len november 1989 na malú chvíľu ukázal, že v ľuďoch sa vie zobudiť idealizmus, že vedia zodvihnúť svoju ruku za zmenu k lepšiemu, že vedia zodvihnúť svoj hlas za ušľachtilé veci, že vedia zodvihnúť svoj zadok k zmysluplnej činorodosti. Teda že ľudia v dobro a v krásu v podstate veria, aj keď na to často zabúdajú a radi sa nechávajú oklamať zvodcami...

    Čo je pravá nežná revolúcia?
    Pravdivá zmena v spoločnosti môže nastať len zvnútra. Revolúcia znamená zmenu, obrátenie smerovania. To môže nastať len vtedy, ak človek pochopí, čo je dobré a správne, aby mohol pochopiť, čo je zlé a nesprávne. Revolúcia pravdy znamená v hĺbke srdca pochopiť pravdu o sebe, o živote, o Bytí, o dobre a zle, o spravodlivosti a nespravodlivosti, o podstate ušľachtilosti a o podstate bezohľadnosti, o podstate bohatstva a moci, o podstate chudoby aj bezmocnosti, o podstate prijímania a dávania, o podstate chamtivosti aj štedrosti, o podstate krásy a o podstate škaredosti, o podstate svetla a o podstate tmy, o podstate ohňa a o podstate vody, o podstate muža a o podstate ženy. Revolúcia lásky zase znamená vojsť do rajskej záhrady Eden a naladiť sa na prazdroj tvorivej božskej energie zvanej Absolútne Dobro alebo Večná Blaženosť. Z nej pochádza všetko, čo je, tak vravia múdri. Naladiť sa, precítiť a potom aj prejaviť to, čo je všadeprítomné, čo je prazdrojom, nemenným a nezničiteľným praprincípom a pôvodcom všetkého, vrátane nás samých a vrátane všetkých pôžitkov a krás, ktoré prežívame, ale ktorých podstatu nevidíme.

    Nový vek ducha
    Kdekoľvek na zemi vytryskol tento prameň, vniklo nové náboženstvo. Keď prameň vyschol, vnútorná spiritualita sa zmenila na vonkajšie pokrytectvo, láska na slepú masovosť, pravda na zákonnícku diktatúru. Ako nájsť ten prameň v sebe? Poznaním jeho pravidiel a zákonitostí. Zlosť, strach, pretvárka, falošnosť, žiadostivosť, zlomyseľnosť - to sú veci, ktorými sa od praprameňa oddeľujeme, budujeme si múr medzi sebou a Bohom. Všeprijatie, všeodpustenie, všeprajnosť, dobrosrdečnosť - sú veci, ktoré tento múr búrajú...

    Čo znamená slovo nežná? Proste nenásilná. Nerobím násilie ani na sebe samom, nepoddávam sa ťažkým nezmyselným cvičeniam a odriekaniam, len slobodne a radostne hľadám prameň. A kto úprimne hľadá, ten nájde. Násilné revolúcie druhých považujú za nepriateľov a druhým berú. Nenásilná revolúcia nevidí nepriateľa, len človeka oddeleného od prameňa, preto chudobného, preto posadnutého chamtivosťou a bezohľadnosťou. Za celou jeho zločinnosťou vidí len nedostatok Dobra. Rovnako aj za svojími pokleskami vidíme len nedostatok Dobra.

    A čo znamená slovo študentská? Že túto revolúciu uskutočnia študenti (žiaci, učeníci) Života, teda tí, ktorí svoj život pochopili ako dobrodružstvo poznávania, ktorí berú život ako školu a ktorí si na prvé miesto v živote postavili poznanie toho, kto vlastne sú, odkiaľ sa tu vzali, kam smerujú, ktorí hľadajú, čo je podstatou šťastia a chcú ju aj uskutočniť. Bez ohľadu na počet rokov sú mladí, lebo Život majú pred sebou. Prvá iskra revolúcie sa uskutoční vtedy, keď pochopia, že šťastie osobné nie je možné oddeliť od šťastia celospoločenského...

    Prečo sa robí revolúcia?
    Človek je obraz Tvorcu, schopný tvoriť nové veci. Človek nie je otrok, ktorý drží hubu a krok, ale bytosť túžiaca po kráse a dobre, ktorej túžba nevymizne, až pokiaľ sa úplne nespojí s Bohom. Bežne je táto božská tvorčia iskra v ľuďoch zastretá a prejavená len otrockosť. Ale uvedomenie si svojej ľudskosti, ktorá je iskrou Boha, je počiatkom revolúcie.

    A ako sa robí nežná revolúcia?
    Potom, keď dôjde k pochopeniu a k rozlíšeniu pravdy od lži, spravodlivosti od nespravodlivosti, dobra od zla, potom treba len stáť v tom, čo je spravodlivé a dobré a odmietnuť nasledovať myšlienky, slová i skutky nespravodlivé a zlé. Toto Mahátmá Gándhí nazval Satjágraha (státie v pravde), oslobodil tým Indiu a dal svetu príklad absolútne nenásilnej revolúcie.

    Vedieť správne, čomu povedať áno a čomu povedať nie a stáť v tom neoblomne. Vytvoriť si nový svet, postavený na správnom základe až pra-základe, žiť a rozvíjať sa v tomto novom svete a starý svet ignorovať, otočiť sa mu chrbtom, proste povedať mu dôrazné nie na to zlé, ale povedať mu aj áno na to dobré. Voči nikomu nepáchať násilie, každému dať jeho slobodu, ale nikomu ani nedovoliť páchať násilie na mne a nenechať sa nikým zotročovať.

    Kedy sa to stane?
    Takže toto je pravá zamatová revolúcia, nie jej falošná napodobenina z novembra 1989. Ona sa iste uskutoční v príhodný čas, lebo ona je súčasťou Zámeru Tvoriteľského Slova, nie výmyslom ľudským. Je o nej písané v posvätných spisoch, len ľudia majú závoj na očiach a zatiaľ nič nechápu, lebo ešte chápať nechcú. Ona je vložená v nás, z jej podstaty sme utkaní a ona, ktorú teraz nepoznáme, raz nás premôže a my sa radi premôcť dáme, s radosťou jej podľahneme, hoci teraz sa jej z nevedomosti vzpierame. Stane sa vtedy, keď sa nasýtime zla a utrpenia a rozhodneme sa pre dobro. Je nevyhnutná, tak ako je nevyhnutný východ slnka po temnej noci, či príchod jari po tuhej zime. A tak, ako v lete všetka mrazivosť zimy zostane len v spomienkach, tak všetka bezohľadnosť, teror a chudoba tohto veku stane sa len minulosťou a strašidelným príbehom pre deti...
    Milan Rusko



    2007-11-10 20:19:00

    Výborná informácia, jasná a zrozumiteľná. Jeden sveteľný "bod" nám síce dnes vládne a úraduje tak, akoby si na nič už vôbec nepamätal. Premenovanie nestačí.., keď tie kešene sú plné.

    2007-11-10 19:01:03

    Spravodajstvo

    Nové verejné osvetlenie

    Dátum konania 21.09.2005
    Kategória spravodajstvo

    Martinské mestské zastupiteľstvo v apríli 2004 rozhodlo vypísať súťaž na správcu verejného osvetlenia. Vzhľadom k tomu, že ide o dodanie služby v celkovom objeme vyššom ako 200tisíc Eur (8miliónov Sk), podľa Zákona o verejnom obstarávaní sa naň musí vypísať medzinárodný tender.



    Ako model, ktorý bude využitý v našom meste, bude systém osvetlenia v rakúskom meste Wels. Toto je osvetlené modernými svietidlami s nižšou spotrebou elektrickej energie avšak s pôvodnou alebo vyššou svietivosťou. Plynulou reguláciou znižovania napätia počas nočných hodín a použitím svietidiel s optickými zrkadlami, ktoré znásobujú produkované svetlo, je možné dosiahnuť značné úspory v spotrebe elektrickej energie v meste.



    V zmluve, ktorú mesto Martin a firma Brantner Slovakia podpísali, dostanú od mesta 15ročný prenájom verejného osvetlenia. Počas tohto obdobia kompletne vymenia 1000 stĺpov a 3600 svietidiel, čím vlastne dôjde aj k dizajnovému zjednoteniu lámp v celom meste (vrátane mestských štvrtí). Podľa projektu mesto ušetrí takmer polovicu doterajších nákladov na elektrickú energiu.



    Projekt rekonštrukcie verejného osvetlenia však nezahŕňa správu rozvodových káblov. Zo 119km káblov v meste a 15 km vzdušného vedenia by bolo okamžite treba zrekonštruovať zhruba polovicu, čo by pre mesto predstavovalo obrovskú investíciu. Prvé rozvodové káble sa v Martine začali klásť v r.1950. Nové rozvody sú len v pešej zóne, zvyšok centra mesta treba zrekonštruovať. Tieto sú preto aj v najhoršom stave – zväčša už stratili izolačnú schopnosť, čím dochádza k elektrickým skratom a následným výpadkom elektriky. Rozvodové káble sa teda menia „po kúskoch“ a príležitostne – pri ich poruchách, resp. cestných rekonštrukciách. Firma Brantner Slovakia s.r.o takúto rekonštrukciu osvetlenia v rámci Slovenska ešte nerobila, firma E-Werk spolupracovala na takýchto projektoch v islandskom Reyjkjavíku a brazílskom Sao Paule.



    Mesto Martin vydáva ročne na jeden svetelný bod 800 Sk – vrátane nákladov na energiu, pričom máme 4800 svetelných bodov. Pre porovnanie napríklad Trnava má o 500 svetelných bodov menej, avšak na 1 svetelný bod dostávajú ročne 1200 Sk.



    Rekonštrukcia sa začala 15.septembra na Ulici Jilemnického a v priebehu dvoch týždňov by sa mali vymeniť svietidlá až do Košút II. Začiatkom októbra sa začne s rekonštrukciou Jesenského až po koniec Ulice Kollárova. Do konca novembra teda dôjde ku výmene 3600 svietidiel a ovládacích skríň a rozvádzačov. Týchto je 92, z ktorých rekonštrukciu potrebuje 60.



    Druhá etapa sa začne na jar a počas nej bude vymenených 1000 stĺpov verejného osvetlenia. Ročné náklady mesta Martin na prevádzku, údržbu a dodávku elektrickej energie ako aj modernizáciu sú 13,5 milióna Sk. Je to tá istá suma, ktorú mesto vynakladalo na to aj v minulých rokoch, ibaže v nej rekonštrukcia nebola zahrnutá. V meste teda budú dva druhy svietidiel – obe s protivandalskou úpravou. Na osvetlenie ciest a chodníkov bude teda použitý jeden typ a na sídliskách a parkoch druhý - parkové svietidlá. Ako prvé zrejme toto osvetlenie uvidíte za dva týždne na Vajanského námestí.








    2007-11-09 08:51:13

    už som myslel kojenec, že ťa pojdem hladať s paličkou do kotajnerov. vieš, že palička je nástroj potrebny na vyťahovanie vecí s kontajnera a zaroven na prehrabávanie ? aj igelitku som našiel potrebnej velkosti, aby si sa mi do nej zmestil... lapaj jeden !
    Náši páni velkomožní nemájú páru kolko ludí sa živí "kontajnermi" a čo všetko sa tam dá nájť. žial okrem, vecí užitočných aj žltačka, tubrekulóza a iné choroby, ktorým sa hovorí choroby s chudoby.
    oni si myslia že sa ich to netýka, lebo si často umývajú ruky aby nejakú pliagu nechytili, no vírusy či bakterie sú zákerné a číhajú hlavne na tých ktorí maju voči nim najvačší odpor.
    Prevádzaka miliónia by vyriešila tento problém najmenej na dva roky,no na nu kompetentní nechcú siahnuť, lebo je vraj ozdobou Martina na večné veky a nikdy inak.
    Do tejto duchovnej biedy je najlepšie prispeť ešte vačšou biedou a to, postaviť akýsi další supermarket, mega kino, či herne, či posilovne,
    alebo vybudovať megastredisko lyžovania, kde sa bude smotánka chodiť regenerovať so svojej hlúposti a totálnej slepoty. Takto si udrží s svoju kuráž byť sprostou aj napriek jasným dôkazom svojej choroby. Každý pokus, ktorý im pripomenie ich ťažkú chorobu odsúdia dignozou paranoje či schizofrénie či inou diagnmozou...
    čosi ti to pripomína... ?
    No žial ich tažká choroba nie je špecifikovaná v žiadnom lekárskom almanachu, a to ich vytešuje, že oni sú duševne zdraví.
    no zdanie často klame....
    ten článok o ošklbaní hosťa je ozaj pravdivý, lebo specifikuje vačšinu podikatelov / česť výnimkám/ lebo oni myslia že žijú len dnes, a zajtra príde další koho ošklbú. oni majú fakt štastie, len to trvá krátko a potom menia predmety svojeho podnikania.


    2007-11-09 00:57:05

    atolm píš radšej príspevky sem, tú výstavbu spoločensko-kultúrneho centra nechaj do diskuzie mladým a skutočne budúcej degenerácii tejto "dediny". Zober do ruky svojej novinky My, článok na str.6, v pravo - Hosťa ošklbali. Viem, že autor článku bol zástancom výstrelu r.1917 z tej zakotvenej lode, dnes je našim poslancom a píše... pravdu silnú pravdu. MY určite nepridá ani slovo proti, bez súhlasu dedinských degešov.

    2007-11-08 23:44:06

    re. joja: si spokojná? Prečo len naša podpora? Niečo nám tu "zdochlo", nie? Že by len tie široké predvolebné úsmevy? elemér, súhlasíš aj s mestskou zvernicou? Taras ty si číslo takto tu bodovať, veď tam v Kľčanoch majú aj pálenicu ale svedkovia tvrdia, že neabstinenti sú registrovaní v tunajšej kuchynke ....

    2007-11-08 15:00:25

    Zvery mám rád, susedské vzťahy tiež - bez dohody to nejde. SPýtam sa , za akých podmienok kľačanci budú súhlasiť so zvernicou ? Kto protestuje a aké dôvody uvádza? Sú schopní rokovať, alebo nesúhlasia " a priori ?" ...keď ja bývam niekde inde, moje "za" je irelevantné.

    2007-11-08 12:33:37

    Elemér, čo si myslíš o zverofarme v Klačanoch?Si za, alebo proti?

    2007-11-05 20:48:38

    Tak vraj zahlcujeme fórum. Centrum pomoci mestského úradu všetkým občanom oznamuje, že pán primotor už prezul svoju audinu na zimné pneumatiky, očakavúc koncepčné rokovania o zimnej lyžiarskej sezóne na Martinkách, rokovania bez vrások.
    Hole naše čnejúce sa nad EHMK mestečkom, prikrčené sa po dupnutím lobby, potrebujú lásku lyžiarov rovnako, ako my postihnutí sa dopisujúci sem. Zdravím všetkých čítajúcich a odpustite mi tieto sedliacky formulované slová nezrozumiteľné,nie som orátor, možno ani nie oráč, soráč.

    2007-11-05 20:14:15

    Dik Atolm, presne o tomto som hovoril.

    2007-11-05 20:10:36

    ešte k tej vulgárnosti, ona ta vulgárnosť sa na nás hrnie s každej strany.
    je to reklama ktorá sa ti vtiera pod kožu, a nemôžeš ju zrušiť lebo čokoládová tyčinka stojí 3 koruny a vdaka reklame zaplatíš 15. Ja by som sa obišiel bez tej reklamy keby... ja toto považujem za prejav vulgarity, lebo môj názor i ked je dobrý, systém hrubo odignoruje.
    vulgarita na nás dolieza so všetkých strán a má dokonca usmievavú formu, či iné rafinované podoby.
    Preto vulgarita slov je zo všetkých vulgarít najneškodnejšia, lebo svojím spoôsobom očistuje daného človeka od emocií ktoré vyslovením či napísaním
    seba vyventilujú.
    Vulgárny bol aj Ježiš, na kupcov v chráme či na farizejov, asi vedel čo robí.
    to som povedal na margo vulgarity ktoré spomenula joja

    2007-11-05 19:39:29

    počuvol som ta elemér a čítal som ten príspevok odpredu aj odzadu a nič som tam nenašiel čo by bolo zrozumitelné. Snád len to, že menovananá je zrejme pedagoička a nestrpí devastovanie slovenšiny, a vraví sa, že učitelia majú určité profesionálne deformácie ktoré sú napríklad aj poznámky typu. Ked nevieš pravopis, si blbec a basta, a ked niečo povie ten čo nevie pravopis je hlúposť!!!
    No moja skúsenosť je nikedy aj iná, mnoho blbcov malo aj pravdu. napodiv.

    jednoznačne sa s toho dá usúdiť že nahnala vodu na tvoj mlyn, i ked spomenula že je nezávislá. a prečo to urobila ? jedno je isté, ludia podobného myslenia a charakterov sa povdedome aj vedome pritahujú.
    a kojenec nie je s kempu, mimochodom, takže všetko je zas inak.


    Stránku spravuje a vytvorila ju spoločnosť Zetagroup Software s.r.o. | online užívateľov 734